MENÜ

MÍVES MŰVÉSZEK
Ahol érték a kétkezű alkotás!

 

Apró ajándékházak-ház ajándékok

 

Különleges és érdekes hobbinak hódol a siófoki Árvai Júlia. Elején nyitott, fából készült ajándékházikókat alkot, amiket egy házhoz illően berendezésekkel is ellát. Igaz, ezeket a berendezéseket csak az aprócska manók tudnák kényelmesen használni, hiszen legtöbbjük még a gyufásskatulya méretet sem érik el. Olykor nem bútorokkal rendezi be a kis lakokat, hanem egy-egy szakma kellékeivel. Például egy tűzoltónak szánt házikót az adott szakmára leginkább jellemző eszközökkel díszít. Apró, miniatűr, de a valóságot tökéletesen leképező tárgyakkal dolgozik, amelyek aztán egy házikó keretben egyedi díszekké, ajándéktárgyakká válnak. Kertben élő madarainkra is gondol, nekik szintén készít lakást. Igaz, díszítettségét illetően inkább palotának lehetne nevezni azokat az odúkat, amik szárnyas barátainknak örömére válhatnak.

Szakmáját tekintve óvónő, ami már önmagában feltételezi azt, hogy kreatív személyiség lakozik benne. Már gyermekként is vonzódott a természethez, a természetben található értékek, kincsek hamar rabul ejtették. Ehhez társult későbbiekben a színes kelmék, az anyagok iránti érdeklődés. Ezért az óvónői diploma mellett a varrónői képesítést is megszerezte. Mindehhez társult egy lakberendezői szakma megszerzése is. Ezek a képességek, képzések tökéletes alapjaivá váltak annak, hogy egy igencsak kreatív hobbinak szentelje szabadidejét. Így született meg az ajándékházikó gondolata. Illetve természetesen ezt megelőzte az a nagy fejtörés, hogy a meglévő tudását, a benne buzogó tettvágyat milyen alkotásban kamatoztassa. Mindenképpen olyan dologgal akart foglalkozni, ami maradandó és amiben határtalannak tűnő fantáziáját szabadon szárnyaltathatja. A végső soron megszületett házikó formának több jelentése is van. Az otthon melegét, az összetartozást, az emberi lét egyik legféltettebb és legmeghittebb helyszínét szimbolizálja. Mivel ezek az értékek a személyes életében is nagy fontossággal bírnak, ezért esett a választása erre a formára.  A meleg színek, a kék és a zöld, az ekrü és a púder még inkább rásegítenek a kellemes látvány eléréséhez. Forma, szín, elrendezés hármasa adja meg házikóinak a tökéletes harmóniát.

A házikó mérete aprócska berendezési tárgyakat engedélyez, ami nem kevés fejtörést okoz a készítőnek. Ma már bármi kisebb-nagyobb utánajárással beszerezhető, de egy kreatív személyiségnek nem lenne elegendő kihívás abban, ha az interneten rendelné meg a miniatűr tárgyakat. Ehelyett a természetben fellelhető kincseket használja fel. Virágsziromból készít bölcsőt, termésekből csengettyűt, vesszőkből kosárkát fon vagy fahánccsal a tetőt dekorálja. Az erdők, a mezők, illetve az itt megtalálható aprócska kincsek óriási lehetőségeket kínálnak és meghökkentő megoldásokra sarkallják őt, illetve mindazokat akik hozzá hasonlóan nagy lehetőségnek tartják a környezetünkben található  kreatív megoldásokat.

Véleménye szerint szerencsés helyzetben van az által, hogy genetikailag magában hordozza a kreativitás képességét. Az ilyesfajta tevékenységet nyitottság és szeretet nélkül nem is lehetne csinálni. A türelem, a kitartás, a kézügyesség mindezek mellett csak másodlagos szempont. Az alkotás öröme a legfontosabb, illetve az a büszkeség és elégedettség, amikor egy-egy készítése híd lehet az ajándékozó és a megajándékozott között.

Visszakanyarodván a munkáihoz, egy cseppnyi szakmai részt is említenék: kizárólag jó minőségű szerszámokkal dolgozik. Műhelyében szabászgép, fúrógép, csavarbehajtó, csiszolószett, ragasztópisztoly és többféle ecset megtalálható. Ezek egyébként rettentő érdekesen hatnak azzal a ténnyel párhuzamban, hogy egy hölgyről van szó. Odabent pedig a már nőiesebbnek nevezhető varrógép, ami a textil kiegészítők alkalmazásakor hasznos. A beltéri lakok díszítésénél változatos technikát és festést alkalmazhat, például a decoupag-olás is megengedett, a kültéri madárodúknál viszont elengedhetetlen az alapos felületkezelés, hogy sokáig ellenálló maradjon a kertidísz. Ötletek, tervek bármikor kipattanhatnak a fejéből, amit gyakran papírra vet, de a gyakorlati megvalósítás épp az említett egyediség és szöszmötölés miatt hosszabb folyamat. Azonban az apró alkotóelemek begyűjtésében már családtagjai és barátai is segítségére vannak.

Fotósként is jól megállja a helyét, az alkotásairól készült profi minőségű fényképek szintén őt dicsérik. Rajong a természetért, a madarakért, a zenéért és a fotózásért. Szereti pozitívan látni és láttatni a világot, megtalálni benne a szépséget. Azzal, hogy egy-egy alkotásba beleszőheti a természet szépségeit is, remélhetőleg ösztönzően hat a megrendelőre és a megajándékozottra, ezáltal minél többen fordulnak a természet irányába valamilyen módon. Számára a kreativitás betölti az ünnep- és a hétköznapokat, folyamatosan a harmóniára és az összhangra törekszik. Otthon a családjában, óvónőként a csemetéi körében és a hobbiján keresztül is mindig a szeretet és az egységesség vezéreli. 

A készítő weboldala:

https://www.facebook.com/AjandekHaziko

 

Asztali nézet