MENÜ

MÍVES MŰVÉSZEK
Ahol érték a kétkezű alkotás!

Házi kézművs nyalánkságok

 

 

A szigetbecsei Karsai Ágnes fiatal kora ellenére nagymamáktól megszokott elfoglaltságnak hódol. Vidéki otthonában lelkesen készíti a lekvár és szörp különlegességeket, amelyek igazi kézműves termékek, hiszen mindent kis számban, alapos gondossággal, és ami a legfontosabb: mesterséges adalékoktól mentesen készít. Nem pusztán a megszokott, mindenki által ismert ízek kerülnek ki a kezei közül, hanem többnyire különleges ínyencségek. Előszeretettel társít ízeket, gyümölcsöket házasít fűszernövényekkel, vagy akár alkohollal is megbolondítja a nyalánkságokat. Így születik a fahéjas-szilvapálinkás lekvár, a fűszeres körtelekvár, vagy a mézes levendula szörp.

 

Ágnest a kezdetekről, a készítés folyamatáról és jövőbeli tervekről is kérdeztem.

 

„Az indíttatás idén májusban jött. Egy barátnőm foglalkozik hasonló dolgokkal, és épp egy miskolci hagyományőrző rendezvényre kísértem el őt, amikor én kissé reményvesztetten arról meséltem neki, hogy nem igazán tudom, mihez lehetne kezdeni ezekben a meglehetősen kilátástalan időkben. Mivel valahol bennem is már megfogalmazódott hasonló tevékenység megvalósítására néhány ötlet, ábránd, ezt akkor ez a beszélgetés meg is erősítette bennem.

Elmesélte nekem, hogy ő ezekkel foglalkozik, bár ő gyógynövényekben is nagyon otthon van, és ha úgy érzem, csinálhatnánk együtt, összefogva. Akkor el is döntöttem, hogy belevágok és hála Istennek, egyre jobban mennek a dolgok, és az égiek is sorban küldik azokat az embereket az utamba, akikkel közösen összefogva hosszútávon még jobb eredményeket érhetünk el egymást segítve.

 

Mivel már kicsi koromtól fogva nagyon szeretek a konyhában sürögni-forogni, és igazán otthonosan is érzem magam ebben, nem volt nagyobb szükség rá, hogy előkészítsem ezt az egészet, egyszerűen spontán elkezdtem, belevágtam. Mivel nagy kertünk van, így a befőzés, lekvár és szörpkészítés is évente megismétlődő rutinná vált, csak egy kicsit több fantáziát kellett belevinnem még, hogy a megszokott dolgok mellett kicsit különlegesebb termékek is elkészülhessenek. Hála Istennek, nem panaszkodhatok, hiszen ez idáig nagyon jók a visszajelzések. Bíztatnak, hogy ez egy nagyon jó dolog, és én is hiszem, hogy az ilyen tevékenységek, foglalkozások jelenthetik a jövőnket. És reméljük, minél többen magyar emberek kezemunkája által készült, minőségi termékeket fognak vásárolni, ezzel is segítve bennünket, akik előállítjuk ezeket. A vásárlók pedig azért fogják előnyben részesíteni, mert így ők is egészséges, jó minőségű magyar élelmiszert fogyaszthatnak, magyar ember keze által készült tárgyakat vásárolhatnak.

Mindig a szezon éppen aktuális gyümölcsei kerülnek feldolgozásra, hiszen így lehet igazán friss az ezekből készült lekvár, vagy szörp. Kivétel ebben a levendula szörp, amit egész évben a szárított virágokból el lehet készíteni. Nádcukrot, fehércukrot és mézet is használok ezek elkészítéséhez, mindig az éppen adott megrendelések arányában. Nagyon gyakori fűszer a fahéj, hiszen nagyon sok mindent jól ki tud egészíteni ízvilágával.

A legtöbb munkát és időt a gyümölcsök feldolgozáshoz megfelelő állapotba kerülésének folyamata teszi ki: leszedés, az erdei gyümölcsök begyűjtése, alapos megmosás, mag, héj eltávolítás, ezután már általában 1 órán belül üvegekbe kerülnek a lekvárok, miután az üvegek megfelelően csírátlanítva lettek.

Minél kevesebb ideig teszem ki őket hő hatásnak, és a szörpöknél is inkább a hidegen sajtolás, úgymond natúr elkészítés az, amit előnyben részesítek a főzéssel szemben. Így a legtöbb vitamin, ásványi anyag is megmenekül, és ízükben is sokkal inkább a friss gyümölcsre emlékeztetik az embert. Ez a mézzel készült szörpöknél végképp szigorúan betartandó, hiszen a méz jótékony összetevői is, ahogyan a C vitamin, 30-40 fok felett elvesznek.

Sajnos az utóbbi hetekben nem volt alkalmunk, de termelői piacra szoktunk kimenni, és hát az internetnek köszönhetően is egyre több az érdeklődő és úgy tűnik, szeretik a különlegesebb, ínyenc dolgokat is.

Nagyon nagy sikere van a levendula szörpnek, és az áfonyának, ez most talán az aktuális

sláger, de mivel különbözőek az ízlések, tulajdonképpen mindenre van kereslet, és úgy tűnik, szerencsére egyre nagyobb az igény a házilag készült, mesterséges anyagoktól mentes dolgok iránt.

Mivel imádok a konyhában tevékenykedni, így a hagyományos dolgok mellett, amit soha nem szabad kihagyni, ez nagyon fontos, de emellett eléggé szabadjára engedem a fantáziám, és még ha van is egy konkrét összetevőkből álló receptem, szeretek elkalandozni, és hozzátenni, változtatni, feldobni ezeket. 

 

Mivel természetes módon tartósítok, nagyon fontos felhívni a figyelmet, hogy kibontás után hűtőszekrényben legyenek tárolva mind a szörpök, mind a lekvárok. Ott elég sokáig el vannak és én ezt mindig le szoktam tesztelni. Általában majdnem minden kész dologból szokott maradni saját részre is, és van például olyan szörp, lekvár, amik már talán egy hónapja is a jó hideg hűtőben tanyáznak, és ugyanolyan finomak, mint amikor készültek, esetenként még finomabb is lett, hiszen így az ízek is összeérnek még jobban.

Nyilván azt gondolhatja az ember, hogy nem hónapokra, évekre teszi bárki a hűtőbe a már felbontott termékeket, így ezzel kapcsolatosan talán felesleges is ilyen hosszú időről beszélni, mert addig még semmi nem tartott ki, mert megeszik, megisszák őket. Legalábbis remélem, hogy így van.

Jelenleg ez az egyedüli tevékenység, amivel foglalkozom, és természetesen ez az, amiben hosszú távon gondolkodom.

A cél, hogy minél több emberhez eljussanak egészséges, jó minőségű finom élelmiszerek, és ehhez, ha én is egyre nagyobb mértékben hozzájárulhatok, és akár másokkal együtt ennek egyre nagyobb teret tudunk létrehozni, megteremteni,  akkor azt hiszem, elértem, amit ezzel szerettem volna.”

1267110_683789324966212_934899553_o.jpg (2048×1536)

903129_683814958296982_878580115_o.jpg (2048×1536)

1186080_661865947158550_274567705_n.jpg (960×720)

1233370_675210265824118_1798459257_n.jpg (960×720)

1385134_675206722491139_436598654_n.jpg (960×720)

1379547_675208599157618_1257813246_n.jpg (960×720)

 

 

Asztali nézet