MENÜ

MÍVES MŰVÉSZEK
Ahol érték a kétkezű alkotás!

 

Egy kontinens képekben

 

Engedjék meg, hogy e cikk elején egy szösszenetnyi múltbéli kitérőt tegyek, hiszen írásom főszereplőjét, ha nem is tekinthetem személyes ismerősömnek, mégiscsak földimnek kell hogy nevezzem. Gyermekkoromban három-négyháznyira lakott tőlünk a Bagyinka család. A garázsból kialakított fagylaltozójukban gyakori vendég voltam nyaranta. Alig-alig ismertem a családot, épp csak annyit tudtam róluk, hogy van egy Bernadett nevű lányuk, aki majd egykorú velem. Nem alakult ki semmilyen kapcsolat közöttük, és elrepült jó néhány év is a fagyizós nyarak óta, de amikor nemrégiben egy véletlen folytán találkoztam a fotójával az interneten, rögtön felismertem. Igen, ő az a Bagyinka Bernadett, aki akkor, gyerekszemmel kicsit elszigetelten, kicsit félrehúzódva élt a szüleivel. S lám, mostanra egy elismert, tapasztalt, világot járt, kiállításokkal büszkélkedő grafikus művész vált belőle.

Persze, hogy felkeltette az érdeklődésemet, és a gyors kapcsolatfelvétel után megkértem, hogy mesélje el, hogy Albertirsáról indulva, hogyan jutott el átvitt és konkrét értelemben Afrikáig.

Az alap, a kiindulási pont, már gyerekkorában gyökeret vert benne. Örömmel rajzolt, használta a színeket, szívesen merült el az alkotás adta képzeletvilágba. Valószínűleg több volt a rajzaiban, mint egy unatkozó firkálás, hiszen képzőművészeti középiskolában végzett és érettségizett. Néhány év múlva, egy rajz- és művészettörténet tanári, és egy vizuális nevelőtanári diplomával elkötelezett rajongója lett Afrikának. A főiskolán kapta a kezdeti ízelítőt az afrikai életvilágból. Ettől kezdve, időt és energiát nem sajnálva vetette bele magát előbb az észak majd a nyugat afrikai kultúrkör felfedezésébe. Beleszeretett ennek a világnak a sokszínűségébe, a titokzatos és mély hitvilágába, az életvitelükbe, az európai ember számára merőben más kultúrába. Míg az átlagember ellenérzésekkel, olykor előítéletekkel viseltetik az afrikai kontinens világa iránt, Bernadett a felszín mögé nézve egy megismerésre váró etnikumot próbál közelebb hozni a képeivel. Afrikai ihletettségű rajzos grafikáival igyekszik a megszerzett tapasztalatait és kialakult érzéseit megmutatni. Még szabadidejét is kutatással, tanulással, ebben a földrészben való elmélyüléssel tölti. Kutatásainak legjellemzőbb pontja, Nigéria törzsi világa és művészete. Magához legközelebb állónak a yoruba közösség stílusjegyeit tartja, amely meghatározóan hat saját munkáira. Kiállításainak hangulata is megegyező a képeivel. Afrikai dobosok segítségével, valamint nagynevű meghívottak szerepeltetésével próbálja méltóan közönség elé tárni alkotásait. Mint mondja, külföldön sokkal nyitottabbak az idegen kultúrák megismerésére az emberek, mint hazánkban. Azonban ez nem tántorítja el abbéli céljától, hogy közel hozza Afrikát azok számára, akik nyitottak erre, illetve lerombolja azt a téves tudatot, amivel rendelkezünk e népcsoport iránt. Képei grafikai eszközök segítségével készülnek, többnyire színes ceruzával. Londonban oklevelet szerzett számítógépes grafikából, de nem sikerült megkedvelnie ezt az irányt, ezért maradt a kézi rajzolásnál. Munkássága során jó néhány olyan barátot gyűjtött maga mellé, aki támogatják az útján, illetve komoly szakmai tudásukkal segítik a fejlődését. Dr. Biernaczky Szilárdot, aki néprajzkutató, egyetemi előadó és Victor Makazat angolai nagykövetségi főtitkárt személyes barátjának tudhatja. Valamint hálás szívvel gondol azokra a művészekre, akik elindították a pályán, néhányukhoz azóta is töretlen barátság köti.

Írásom végére keresgélésbe kezdtem, hogy valami olyan zárszót tegyek ide, ami összefoglalja Bernadett munkásságát, illetve e bemutató által sokakban kialakult képet róla. Az nem kérdés, hogy nagyon szép pályafutást tudhat magáénak, hogy sikerekben bővelkedik az élete. A jövő kimenetelét azonban általában nem tudjuk. Viszont találtam egy mondatot, amit valahová ő írt bejegyzésképpen, más munkáját dicsérve. Most ezt a mondatot állítom elé, egyben jókívánságként. „Aki ilyen tehetséges, azzal van valami célja az égnek, biztosan.”

Az alkotó honlapja:

 www.artwanted.com/afrika
 www.fineartamerica.com/profiles/bernadett-bagyinka.html

1239148_10201639426100990_2064145006_o.jpg (1536×2048)

0 (454×340)

0 (454×340)

0 (454×340)

0 (454×340)

0 (800×516)

 

 

Asztali nézet