MENÜ

MÍVES MŰVÉSZEK
Ahol érték a kétkezű alkotás!

Különleges gyertyák

 

 

Zebegényben él és alkot kézműveseket bemutató cikksorozatom következő alanya. Foglalkozása meglehetősen egyedi, hiszen kevesen művelik a kézi mesterségek ezen ágát. Alig ismertek még azok a dísztárgyak, amiket készít. Látványban a marcipánfigura, kerámia vagy édesség hatását keltik ezen tárgyak. Holott egészen másról van szó, ezek a készítések egészen más rendeltetésre születnek.

Havasi Grauszmann Tünde gyertyaöntéssel és gyertyafaragással foglalkozik. Az, hogy alig ismert technika a gyertyafaragás, a saját bőrén tapasztalta amikor nekivágott, hogy megpróbálja az átlagos gyertyát másként, színesebben, díszesebben, művészibben a közönség elé tárni. Alig talált valakit, aki segítséget tudott volna nyújtani a kezdő gyertyázó számára. Tanítómester híján a világhálót hívta segítségül és a különböző oktatófilmek alapján sajátította el a gyertyázáshoz szükséges ismereteket. Ugyan magára maradt, már ami a tudás megszerzését illeti, de egyedül is ügyesen boldogult. Bár mégsem állt teljesen egyedül az elképzeléseivel, hiszen élete párja támogatta, biztatta, segítette bizonytalan lépteit. Egy év kemény munkája kellett ahhoz, hogy kitapasztalja az anyagot, megtanulja a formázást, megvalósítsa a faragott gyertyát. Így mára születésnapokra, ballagásra, esküvőre, keresztelőre, egyházi ünnepekre alkalomhoz illő gyertyát tud készíteni. Kerámia vagy fém gombokkal, érmékkel látványosabbá, egyedivé tudja tenni a hatást. 
Maga a faragás gyors kezet és megfelelően meleg klímát igényel. Nagyjából 10-15 perc az az időtartam amíg a puha anyag hámozható, faragható, csavarható. Amennyiben nem elég gyors, kárba veszhet a munkája, az a körülbelül harmincszori mártogatási folyamat, ami a gyertya cifraságát eredményezi. Hulladék gyakorlatilag nincs, hiszen a faragás által lepotyogott részek viaszrózsák alapanyagául szolgálnak.
A kész termékeivel piacokon és rendezvényeken próbál szerencsét, ahol sokszor megdöbbenve érzi magát a vásárló a különleges forma miatt. Akik nem láttak még hasonlót meglepődve fogadják, hogy egy gyertya lehet másmilyen is, mint amilyennek ismerik. Viszont amint lehull a lepel és kiderül, hogy nem kerámia, nem is ehető édesség, a gratuláció és az elismerő szavak nem maradnak el. Ha valaki élőben, testközelből szeretné látni a készítés folyamatát, Tünde saját műhelyében fogadja az érdeklődőket. Az öntéstől a faragásig minden részletet személyesen tapasztalhat meg az, aki időt szán e kézműves termék készítésének megismerésére.

Mindig megkérdezem az alkotót, hogy milyen tervei vannak a jövőt tekintve, mi motoszkál még a fejében. Tündét is próbáltam kifaggatni erről, de láthatóan nagyon szerelmes abba, amit csinál, mert semmi egyéb terve nincs, mint faragni és faragni. Csupán egy magasabb elvárásnak, fokozódó vásárlási megelégedettségnek szeretne mindenkoron megfelelni. A magam részéről annak örülök, hogy egyrészt megismertem Tündét és megismertettem másokkal is, másrészt nagyszerű dolog, hogy nem pusztán a televízión keresztül csodálhatjuk meg az efféle dísztárgyakat, hanem létezik egy magyar készítő is, akinél megleshetjük és meg is vásárolhatjuk a gyertyákat. Gyönyörködjünk hát Tünde faragott gyertyáinak látványában és hagyjuk elvarázsolni magunkát a lángja színes fényének játékával.

 

A készítő honlapja:

https://www.facebook.com/pages/Tündi-faragott-gyertyái

 

Asztali nézet