MENÜ

MÍVES MŰVÉSZEK
Ahol érték a kétkezű alkotás!

 

Zsolnai lámpások

 

Akiről most írok, embertelen lelki mélységből emelkedett fel oda ahol jelenleg áll. Egyik szörnyűség a másik után érkezett az életébe. Fiatalon kopogtatott be hozzá az első sorscsapás, egy súlyos betegség, ami az egész életét felfordította. Ám később még egy ennél is nagyobb szomorúság nehezítette meg az életét, ugyanis a betegség kapcsán eltávolodott a szeretteitől.
Zsolnai Tímea, a kétgyermekes anya, ezen betegség miatt kényszerült arra, hogy megváljon a gyermekeitől. Nincs is annál nagyobb veszteség egy anya számára, amikor nem lehet jelen a gyermekei mindennapjaiban. Nem akarta kitenni a gyerekeket az ismétlődő, gyakori rosszullétek látványának, ezért határozott úgy, hogy a volt férje vegye át a nevelésüket. Életének ez a fordulata lelkileg mélyen megviselte. Ennek következtében a depresszióval is fel kellett vennie a harcot. Azonban ott volt a lelkében, a kezében a megmentő eszköze: a művészet és az alkotás. Mivel mindig is vonzódást érzett a kézművesség iránt, ennek segítségével emelkedett fel a lelki mélységből. 

Az üvegfestés és az akrilfestés után 2010-ben egy fotóról tekintett rá az, ami szerelem első látásra érzésként hatott rá. Meglátta és megszerette a lopótökből készített lámpát, amit rögtön tettek követtek. Elszántan belevetette magát a töklámpa készítésbe, annak ellenére, hogy a technikát, a fortélyokat saját magának kellett kitapasztalnia. Sok idejébe és energiájába került mire határozott és gyakorlott lett a készítésben. A tök teljes kitisztításától kezdve a minta felrajzolásán, a lyukak kifúrásán, a festésen keresztül egészen a lakkozásig és a világítás beszereléséig akár négynapnyi kemény munkába is beletelhet a lámpa megalkotása. A nagy koncentráció mellett fizikai erőnlétet is igényel a lámpakészítés. A számtalan apró lyukacska kifúrogatása nem kis testi – elsősorban váll és kar – kondíciót kíván. Ám ahhoz, hogy elérje a szemet gyönyörködtető végeredményt, ez az aprólékos munka a legfontosabb része a teljes folyamatnak.
A különleges alkotások sok érdeklődőt vonzanak. Sokan a csodájára járnak és szívesen megmutatná szélesebb körben is, de a termék jellegéből adódóan speciális, elektromosan felszerelt körülmények között mutatható be. Hiszen a lámpa sötétben, kivilágítva adja ki teljes pompáját. Ezért a munkáit éttermekben, kávézókban, üzletekben lehet megtekinteni. Jövőbeni céljai is arra irányulnak, hogy bővítse azt a kört ahol állandó hangulati és díszítő elemként reklámozhatja a lámpáit.
De Tímea nem csak a gyönyörködtetést tartja elsődleges szempontjának, hanem lelki behatásokat is szeretne elérni azokban, akik megtekintik, kézbe veszik, netán az otthonukat díszítik a kézműves lámpáival. Munkájának figyelemfelkeltő célja is van. Jelzi, hogy a legmélyebb válságból is van kiút. A saját példájával igyekszik segíteni mindazoknak, akik belesüppedtek valamilyen lelki betegségben és nem látnak kiutat onnan. A fotózás és a zongorázás is túl azon, hogy lelki megnyugvására szolgál, egyfajta útmutatás a hasonló sorsúak számára. Munkájában jelentős segítséget nyújt a párja, aki mindenben támogatja őt, továbbá a munkahelyének is sokat köszönhet, amely szintén sokat tett azért, hogy Tímea idáig eljuthasson.
Visszakanyarodva a lámpáira és azok jövőjére, továbbra is lelkesen kíván hódolni eme szenvedélyének. A munkáját új eszközök beszerzésével szeretné könnyebbé, gördülékenyebbé tenni. Továbbá töri a fejét a vezeték nélküli világítástechnika megvalósításában is. Valamint a már említett terjeszkedést, megmutatkozási lehetőségeinek bővítését is nagy erővel szorgalmazza. Munkáit jelenleg Balatonfüreden az Óvárosi Művészkávéházban lehet megtekinteni, valamint Kövi Szabolcs fuvolaművész koncertjein is Tímea lámpái adják a dekorációt.

Zárszóként örömmel teszem ide azt az idézetet, amit a bemutatkozó levelében küldött el, hiszen a benne említett önmagára találás Tímea esetében megvalósult, amit igen, valóban töretlenül és elszántan vezetget előrefelé: „Mindenkinek csak egyetlen igazi megbízatása van: hogy önmagára találjon. Végezheti, mint költő, mint őrült, mint próféta, vagy mint bűnöző. Ez nem a mi dolgunk, sőt végső soron jelentősége sincs. Nem az a dolgunk, hogy kitaláljunk magunknak egy sorsot, hanem az, hogy megtaláljuk saját magunkat, s azt teljességgel és töretlenül éljük végig.”

 

A készítő honlapja:

https://www.facebook.com/zsolnaitoklampa?fref=ts

 

 

Asztali nézet