Ropogós házikenyér kicsit másképp
Nap mint nap találkozunk ezzel a tésztaféleséggel. A magyar ember számára ez a péktermék, étkezés szempontjából az alapvető élelmiszerek csoportjába tartozik. Mindennapinak is nevezhetjük, hiszen ez az termék, amit minden egyes nap hazaviszünk a bevásárlásból. Igen, a kenyérről van szó, amivel olyan gyakran találkozunk. Bizony rettentően szeretjük is a puha belű, ropogós héjú, ha lehet, langyosan az asztalra kerülő mindennapi betevőnket. Általában a kerek vagy a hosszúkás, esetleg a szögletes formájában vásároljuk meg és mondhatjuk, hogy semmi külsőre igencsak egy kaptafára készülnek a kenyereink. Van azonban egy nagymágocsi asszony, aki továbbgondolta a kenyérről alkotott elképzelésünket. Olyan szemet gyönyörködtető mindennapit - szó szerint - alkot, hogy bel kell szerelmesedni a kenyereibe, annyira gyönyörűségesek.
Azokról a fotókról, amelyeket Atkári Ferencné Terike készít a maga sütötte kenyerekről és kalácsokról, egyszerűen sugárzik a szépség. Mint formára, mint mintázásra, mint frissességre és gusztusosságra nézve, árad a képekből a gyönyörűség. Terike kenyerei nem csak, hogy ropogós héjúak és aranybarnák, de ami a lényeg, nem fejeződnek be néhány átlósan bemetszett vágással. Különböző rátétekkel variálva egy teljesen egyedi külsőt kap a kenyér és a sütemény. Van olyan kenyér, amelyikre búzakalászt formáz. Van, amelyikre virágot vagy levelet rajzol. Másokat meg a megszokottól eltérő bemetszésekkel variál meg. A kalácsai tekintetében pedig teljesen elrugaszkodott a megszokott formától. Szinte határtalan a variáció, ahogyan alkotni képes a kelt tésztából. Virágoskosár formájú, növények, állatok, hangszerek és megannyi féle és fajta kreáció kerül ki a sütőjéből. Egyébként ezek a kreatív tésztaétkek nem kívánnak se másabb, se bonyolultabb készítési módot a hagyományos kenyérnél vagy kalácsnál. Terikének régi, jól bevált receptek segítenek a tökéletes tészta elkészítésében. A sütést illetően sem szükségeltetik nagyüzemi felszerelés. A saját konyhájában, villany vagy gáz sütőben készülnek a remekművek. A tésztát pedig üveg vagy mázas tálban süti. Nincs is szüksége az ipari kialakításra, hiszen kreatív tésztaművessége pusztán egy hobbi, egy kellemes és hasznos elfoglaltság. Bár az érdeklődők, csodálók egyre szaporodnak a közösségi oldalán, még külföldről is bejelentkeztek nála, ennek ellenére nem szeretné nagyüzemi szintre fejleszteni a sütést. Egy-egy kiállításon, bemutatón vagy versenyen szívesen megmutatja és megméretteti a kreációit, de kizárólag a saját családja számára süt.
Mivel a másik kedvenc elfoglaltsága a fotózás, képein nagyon precízen szemlélteti a készítés folyamatát. Már a hólyagos keléstől kezdve, a sütőbe helyezés előtti állapoton át, az aranybarna finomság asztalra kerüléséig minden fázis megörökít. Ezt közszemlére is bocsájtja az oldalán. Nem is lehet nyálcsorgatás nélkül végignézni a képsorokat!
Ha pedig üres a sütő és a dagasztó tál, a fényképezőgép sincs a keze ügyében, akkor az állatok gondozására és segítésére áldozza az idejét. Aktív állatvédő, gyakori látogatója a menhelyeknek. Otthonában is szép számmal akadnak utcáról befogadott, gazdátlan négylábúak, akikkel nagy szeretettel bánik. Bár az otthoni fotókat elnézve, kétlábú jószágok is akadnak a ház körül. Őket is rendszeresen megörökíti egy-egy újabb fotón, ebből is látszik, hogy milyen szeretettel van irántuk.
Aki a nyers tésztával szobrász módon tud bánni, attól semmilyen kézimunka nem esik távol. Sütés, fotózás, állatgondozás mellett a kézművesség is helyet kap Terike életében. A kötésben, a hímzésben, a horgolásban, de még a mozaik rakásban is otthonosan mozog és szívesen vált egyikről a másikra. Érdemes ellátogatni a honlapjára vagy megkeresni őt a legismertebb közösségi portálon, mert igazán lenyűgöző a sokszínűsége. Az egyedi kenyereit és süteményeit pedig mindenképpen érdemes megnézni, mert mint mondja, nem tud róla, hogy közel és távol, bárki foglalkozna efféle mesterséggel. Mondhatni úttörője ennek a műfajnak.
Ha valaki nem érné be pusztán a nézelődéssel, annak azzal a jó hírrel szolgálhatok, hogy ezeknek a szépségeknek a receptjei nem hétpecsétes titokként kezelendők. Terike részletes útmutatással és tanáccsal szolgál mindenkinek, azokkal a bizonyos nagymama jól bevált receptjeinek segítségével. Tehát sütésre fel! Olvassunk utána, tanuljuk meg hogyan lehet finom otthoni kenyeret szervírozni a családunk elé és a bátrabbak szárnyaltathatják a kreativitásukat is.
A készítő honlapja: