Édes szobrok, virágok és gömbök
A cukor és a víz feloldott keverékéből készülő karamellt mindenki ismeri. Ám az olvadt massza nem csupán torták díszítésére alkalmas. Néhány cseppnyi kreativitás és elszántság hozzáadásával akár szobrok is készülhetnek belőle. Néhány apró, de hasznos szerszám igénybevételével művészi szintre emelhető a karamellcukrászat.
A hazai cukorartisztika kiemelkedő mesterét, Németh Zoltánt, azaz Némót mutatom be ezúttal, aki számtalan érmet és oklevelet hódított el magának a cukor műalkotásaival. Eredetileg cukrászként kezdte pályafutását. 25 évig dolgozott a cukrásziparban, ezután csábult el a karamellszobrászat irányába, ami számára szerelem volt első látásra. Saját kísérletezgetései, gyakorlásai, az internetről ellesett egy-egy fortély segítségével építgette a tudását. Ma már kizárólag csak a karamellel foglalkozik. Közben egy fagylaltos vállalkozás irányába is kikacsintgatott. Fagylaltkülönlegességeivel rendezvényeken szokott felbukkanni, és bár időről-időre eltávolodik e szenvedélyétől, mégis hosszú távú tervei vannak a fagyival is. Igen titokzatosan csupán annyit mondott el ezekről a tervekről, hogy egy másik dimenzióba szeretné helyezni mindazt, amit eddig a fagyiról gondoltunk.
Visszakanyarodva a karamell szobrokhoz, masnikhoz, virágokhoz, gömbökhöz, azt mondja, hogy a készítésben nincs lehetetlen. Ugyan az anyag sajátosságai miatt van egy határ, de ugye a határok arra valók, hogy átlépve legyenek. Ezért igyekszik minél többet, különlegesebbet, egyedibbet kihozni a cukorból. Mi több, olyan dolgokra törekszik, amit senki más nem csinál. Ez részben már megvalósult, hiszen olyan figurákat is készít, amit Magyarországon kizárólag csak ő tud. Ezek a figurák már olyan kategóriába tartoznak, amelyek akkora tudást és hozzáértést igényelnek, ami miatt oktatás keretében nem tanítja. Egyébként rendszeresen indít kurzusokat az érdeklődők számára. A Cukor Stúdió honlapján folyamatosan frissülő időpontok állnak rendelkezésre a kezdő és a haladó tanfolyamokra jelentkezőknek.
Földi Lenke cukorvirág művésszel már több alkalommal szerveztek megmérettetéseket profi és amatőr cukrászok számára. Ezek a versenyek ma már akkora népszerűségnek örvendnek, hogy több száz, részben külföldről érkező versenyző méri össze tudását az alkalmakon. Ebben valószínűleg az értékes díjazás is nagy szerepet játszik. Kettőjük mellett, Kiss-Podmaniczky Krisztinával (Kricky) kiegészülve pedig Cukor Show elnevezésű bemutatójukkal járják az országot. Egy-egy egész napos rendezvény alkalmával mindhárman bemutatják a tudásukat a cukrászatban, tortadíszítésben és karamellkészítésben.
Ami a jövőt és a terveket illeti: elsősorban a cukorartisztika népszerűsítése és magasabb szintre emelése a célkitűzés. Az eddigi kezdeményezéseket, versenyeket a továbbiakban is folytatni szeretné. Saját megmérettetéseit is fontosak tartja, egy világbajnokságra való kijutás a leghőbb vágya.